De begrafenisverzekering, een confrontatie met je eigen sterfelijkheid.

De mens is maar een beperkte tijd in levende lijve op deze aardbol aanwezig, Het begint onschuldig op het kleinste niveau met de versmelting van eicel en zaadcel en eindigt, na hopelijk een volwaardig leven, met een laatste ademtocht en een laatste hartklop. Het is niet anders.

In onze fantasie echter komen wel onsterfelijken voor en de favoriet van menigeen is Connor Macleod in Highlander, vooral vanwege het magnifieke ‘Who wants to live forever?” van Queen. Toch moet hij nog aardig zijn best zijn onsterfelijkheid te behouden, want die kan wel degelijk beëindigd worden als hij zijn hoofd verliest…letterlijk!

Het meest vervelende aan onsterfelijkheid in literatuur, mythen, sagen en liederen is dat het meestal gaat om één of slechts enkele verloren personen, die keer op keer geconfronteerd worden met het verlies van geliefden. De sterfelijke mens kent dat ook, maar zal zeker meerdere malen in aanraking komen met de gedachte dat het voor hem of haar toch een keer op zijn eind zal lopen.

 

begrafenisverzekering

Begrafenisverzekering / uitvaartverzekering

Hoewel de term begrafenisverzekering nog steeds gebruikt wordt, zien we dat men meestal spreekt over een uitvaartverzekering. Op zich is er weinig verschil tussen, hoewel je strikt genomen wel een onderscheid kunt maken. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het de bedoeling dat het gehele uitvaartproces wordt afgedekt. Dat houdt in dat alle kosten worden meegerekend vanaf het moment van overlijden tot en met de rouwplechtigheid, het begraven of de crematie.

Een begrafenisverzekering zou dan alleen vergoedingen opleveren voor diezelfde rouwplechtigheid, want dat noemen we in de volksmond een begrafenis.

 

 

Een begrafenisverzekering afsluiten, op welke leeftijd doe je dat?

De algemene opinie in deze is dat je er niet vroeg genoeg bij kunt zijn, want dat heeft vooral voordeel op het gebied van premies. Het is echter zo dat in heel veel gevallen je er niet eens bewust van bent dat er al iets op het gebied van de uitvaartverzekering voor je gedaan is. Indien je ouders namelijk een begrafenisverzekering afsluiten, worden bijna altijd kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd, die dan tot het 25e levensjaar overgaat in een overlijdensrisicoverzekering. Soms zijn die ook nog gratis, soms wordt een kleine premievergoeding gevraagd, want de kans op overlijden op die leeftijd is natuurlijk erg gering.

Daarna wordt je als volwassene beschouwd  en zul je zelf iets moeten gaan regelen. Nu zal de vraag rijzen of je daar dan ook op je 25ste stil bij staat, tenzij je door je ouders daarover geïnformeerd wordt. Het is niet zo gek te denken dat je op die leeftijd wel wat anders aan je hoofd hebt dan na te denken over hoe je je uitvaart eruit wilt laten zien. Je bent volop bezig met leven, daar begin je pas net echt mee.

 

De confrontatie met je eigen sterfelijkheid vindt meestal indirect plaats: er komt iemand uit je directe omgeving te overlijden. Hoe dichter die persoon bij je staat, hoe heftiger de impact en met het meeleven en ervaren van het uitvaartproces van die persoon, ga je misschien ook wel over je eigen einde nadenken. Vooral het verlies van ouders kan als katalysator werken.

Een begrafenisverzekering afsluiten op jongere leeftijd heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat je op basis van een relatief lage premie je jezelf voor een aardig bedrag kunt verzekeren; het nadeel is dat er in, zeg maar, 50 jaar heel veel kan veranderen in de wereld.

Overigens draait de cyclus gewoon door, want met uw nieuwe begrafenisverzekering kunt u uw kinderen ook weer meeverzekeren.

 

 

Een begrafenisverzekering afsluiten, maar voor welk bedrag?

De belangrijkste overweging die u zult moeten maken bij het afsluiten van een uitvaart- of begrafenisverzekering, is het type. Deze keuze heeft namelijk direct invloed op hoe de uiteindelijk afgesproken som besteed gaat worden. We onderscheiden 3 mogelijkheden:

  • Natura begrafenisverzekering

Het geld wordt direct besteed door de uitvaartbezorger aan te leveren diensten.

  • Kapitaal begrafenisverzekering

Het dekkingsbedrag wordt uitgekeerd en het staat u vrij deze te besteden aan de uitvaart.

  • Combinatie begrafenisverzekering

Een deel wordt in diensten omgezet en een deel is vrij te besteden door de nabestaanden.

 

Hoewel het mogelijk is, overigens wel binnen de Nederlandse wetgeving, om echt alles zelf te doen, neemt het overgrote deel van de bevolking een uitvaartverzorger in de hand om een begrafenis van een dierbare overledene te regelen en dat kost geld.

Het absolute minimum wat je sowieso dan kwijt bent, wordt besteed aan de kosten die een dergelijke uitvaartonderneming op zijn minst moet maken en bedraagt om en nabij de €1500.
Maar dan begint het pas!

Er is weliswaar hier en daar enige standaardisatie in de te leveren diensten, maar in principe is elke uitvaartverzorger vrij in het bepalen voor wat ze ervoor vragen. Verder is er binnen het gebeuren van een uitvaart een behoorlijke variatie, met als uitstekend voorbeeld alleen al de grafkist. Je kunt er eentje nemen voor een paar honderd euro tot wel duizenden euro’s of meer.

Een andere kostenpost die letterlijk alle kanten op kan, is die veroorzaakt wordt door het aantal genodigden bij uw begrafenis en de aangeboden catering.

Het is overigens niet alleen zaak dus te bepalen hoeveel u voor de begrafenis kwijt bent, maar vooral hoeveel u voor de begrafenis kwijt wilt zijn.

 

Op het ogenblik, en we leven in het jaar 2020, wordt een gemiddelde begrafenis of crematie begroot op €10.000. Het is dus niet meer dan verstandig op zijn minst voor dat bedrag te gaan en dat houdt in dat u op uw 30ste met een looptijd van 50 jaar €200 per jaar aan premie moet betalen. Dat komt neer op ongeveer €17 per maand.

Er zit echter een addertje onder het gras, want die gemiddelde uitvaart kost over 50 jaar veel meer. Het is mogelijk dat op te vangen door gewoon meer premie te betalen of voor een verzekering te gaan die daarmee rekening houdt.

 

 

Je hoeft niet echt moeilijk te doen over een begrafenisverzekering, vooral als je wensen niet al te uitgebreid zijn. Het kan echter geen kwaad eens rustig de site van www.uitvaartverzorgingdirect.com door te nemen en eventueel contact te zoeken met de mensen daar om je goed en degelijk te laten voorlichten over de ins en outs van een goede, en verantwoorde begrafenisverzekering. Uiteraard kunt u ook meteen contact opnemen met de diverse verzekeringsmaatschappijen en uitvaartondernemers die verzekeringen aanbieden.

 

Meer lezen over: