Condoleren, blijk van medeleven

Indien een persoon overleden is, is het de gewoonte familie van deze persoon op gepaste wijze aan te geven dat we delen in hun verdriet. De meest gebruikte boodschap in deze is simpel: “gecondoleerd met het verlies en ik wens u alle sterkte”. Hoe dichter je echter zelf bij de overledene hebt gestaan, hoe persoonlijker het medeleven dat je toont. Iedereen streeft ernaar om het rouwproces en de uitvaart zo waardig mogelijk te laten verlopen en de wijze waarop men condoleert of kan condoleren maakt daar een intrinsiek deel van uit. De steun die uit dergelijke berichten kan komen vormen een eerste stap naar de verwerking van het verlies van een dierbare.

 

Condoleren-begrafenis

Condoleren, condoleance, betekenis

Er zijn tal van woorden die meerdere betekenissen hebben, bij condoleren is dat niet het geval, hoewel er bij beschrijvende woorden enig verschil in gradatie is. De drie vervangende woorden die eruit springen zijn medeleven, medelijden en rouwbeklag.

  • Medeleven is voor bijna iedereen begrijpelijk, we leven immers mee met de personen die een dierbare hebben verloren.
  • Medelijden is al een stuk sterker, omdat het uitgaat van het feit dat de nabestaanden bijzonder getroffen zijn met het verlies en dat hoeft, hoe vreemd ook misschien, niet altijd het geval te zijn.
  • Rouwbeklag lijkt letterlijk een ander woord voor condoleance te zijn, maar klinkt misschien wat harder.

Nu zult u zich afvragen of deze kennis nut heeft voor het versturen van een condoleance. Bij een eenvoudig bericht waarschijnlijk niet, maar als men een wat diepere boodschap heeft, dan kunnen nuances een grote rol spelen in het aanbieden van troost voor de nabestaanden.

Nu zijn er diverse vormen van condoleren, van een simpele mededeling van medeleven, een bericht achterlaten in een condoleanceregister tot aan volledige deelname aan de begrafenis. Men heeft de beschikking over woorden, daden en gebaren en soms is het een hele kunst precies de goede noot te raken bij het condoleren van nabestaanden. Het vinden van vorm en inhoud is namelijk afhankelijk van hoe zowel de gever als de ontvanger emotioneel verbonden is met de overledene.

Bel nu om direct in contact te komen met een lokale uitvaartverzorger.

Bel naar 088-188 1272

Een eenvoudig berichtje van medeleven

Zoals in de inleiding genoemd is een geschreven boodschap de meest voorkomende vorm van condoleren. Dat heeft alles te maken met het feit dat nabestaanden meestal een uitgebreide kring hebben van vrienden, bekenden en medewerkers heeft, die geen directe band hebben met de overledene zelf. Juist om die reden zijn dit soort berichten meestal kort en relatief neutraal:

  • Gecondoleerd met het verlies en sterkte in de komende dagen
  • Sterkte gewenst bij het verwerken van uw / jouw / jullie verlies

 

Dergelijke boodschappen kunnen op diverse manieren verstuurd worden. Men kan een briefje of een kaartje sturen, het laten vergezellen van een bloemetje, maar je ziet ook steeds meer online opties als sociale media om van medeleven te getuigen.

 

De persoonlijke boodschap

Vanaf het moment dat er sprake is van een zekere persoonlijke band met de overledene, en dat kan van heel oppervlakkig tot diepgaand, kan men zich eigenlijk niet meer afdoen met een eenvoudig bericht. Hoewel het niet meteen gemakkelijker wordt iets zinvols toe te voegen aan de gebruikelijke meelevende woorden, kan het arsenaal om wat verder te gaan aanzienlijker groter zijn. Men heeft immers de overledene op een of andere manier gekend en heeft daardoor een overlappingsgebied van gezamenlijke herinneringen om uit te tappen.

  • Hij / zij was een bijzonder mens, omdat…
  • Ik herinner me nog dat…
  • Ik zal nooit vergeten dat we…
  • Ik zal hem / haar missen, omdat…

Dit soort boodschappen doe je zeker niet via mail of sociale media, maar daarvoor gebruik je bijvoorbeeld een passende kaart, een korte brief, een telefoontje of gewoon even een praatje.

 

Deelname aan de begrafenis of crematieplechtigheid

Indien men de overleden persoonlijk kent, kan het zijn dat u uitgenodigd wordt voor de begrafenisplechtigheid. Van uw aanwezigheid wordt verwacht dat u op een of andere manier bijdraagt in de steun en het medeleven voor de nabestaanden. Dat kan door er gewoon te zijn, en u op gepaste en respectvolle manier te kleden en te gedragen. Ook dit valt onder de condoleanceboodschap.

 

Het condoleanceregister

Voor- of achteraf een begrafenis of crematieplechtigheid is het mogelijk een boekwerk te tekenen en eventueel te voorzien van een korte boodschap voor de nabestaanden over de overledene. Dit intekenboek van medeleven noemt men een condoleanceregister en hierdoor is het voor de nabestaanden later mogelijk om nog eens door de lijst van aanwezigen te bladeren en troost te vinden in de geschreven woorden. Dat houdt wel in dat het, indien het alleen om een condoleanceregister tijdens de begrafenis gaat, alleen bekenden en genodigden betreft.

Er zijn echter ook voor alle geïnteresseerden opties om een boodschap in een dergelijk intekenboek achter te laten. Bij bekende of beroemde mensen wordt vaak een condoleanceregister beschikbaar gesteld op een centrale plek, meestal een kerk of gemeentehuis. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk een dergelijk register via het internet, dus online aan te bieden.

Dit kan op kleine schaal, dus in geval van een overledene in de eigen kennissen- of familiekring, maar ook in het groot. Zo kun je deelnemen aan de rouwplechtigheid van iemand die je, op wat voor manier dan ook, bewondert en die helaas niet meer onder ons is.

 

Religie en condoleance

Voor velen onder ons heeft de dood een bepaalde betekenis, afhankelijk van het godsdienstig geloof dat men aanhangt. Dit gegeven kan eventueel een rol spelen in de boodschap die u de nabestaanden stuurt.  Indien beide partijen van hetzelfde geloof zijn, kan het extra steun bieden; is dat echter niet het geval moet je wat voorzichtiger zijn. Speel in dat geval altijd in op de religieuze overtuiging van overledene en nabestaanden, en probeer nooit uw eigen visie op te dringen, hoe goedbedoeld dat ook mag zijn.

 

Condoleren, een blijk van dat u met de nabestaanden van een overleden persoon meeleeft, is op zich altijd een goed idee en biedt voor die nabestaanden een dankbare stap in het rouwproces. Zeker bij wat meer persoonlijke condoleances kan het dan ook absoluut geen kwaad wat langer na te denken over datgene wat u wenst aan te bieden, waarbij www.uitvaartverzorgingdirect.com u kan helpen met suggesties, ideeën en begeleiding tijdens dit belangrijke deel van het rouwproces.

 

Meer lezen over: