Wat kost een begrafenis?

Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan

Onder normale omstandigheden zijn de kosten, die gemaakt worden voor een begrafenis, de laatste en afsluitende van een hopelijk nuttig en volwaardig leven. Hoewel de verantwoordelijkheid voor deze kosten bij de nabestaanden ligt, kan er via een uitvaart-, begrafenis– of overlijdensrisicoverzekering, die de overledene heeft afgesloten, gezorgd worden dat alle mogelijke betalingen goed zijn afgedekt.

Om ervoor te zorgen dat dat dan ook het geval is, is het voor de nabestaanden, in samenwerking met de uitvaartverzorger, van belang vooraf te bepalen wat al dan niet mogelijk is met betrekking tot de begrafenis.

Om niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, moet men dus wel van te voren op de hoogte van alle aspecten waaruit een volledig verzorgde uitvaart bestaat.

 

Wat kost een begrafenis?

 

De begrafenis is een onderdeel van de uitvaart

Om misverstanden te voorkomen moet er allereerst duidelijk gemaakt worden dat er een verschil is tussen begrafenis en uitvaart en daardoor dus ook in de totale kosten die gemaakt worden.

De uitvaart omvat het gehele proces dat gevolgd wordt vanaf het moment van overlijden tot aan de rouwplechtigheid. Soms bevat het uitvaartproces zelfs nog nazorg in de vorm van bijvoorbeeld extra hulp bij de rouwverwerking achteraf.

De begrafenis vormt in principe het laatste gedeelte van de uitvaart waarbij officieel afscheid genomen kan worden van de overledene, waarna deze begraven wordt op een daarvoor geschikte en vaak van te voren uitgekozen plek op een begraafplaats.

Mocht u dus alleen gerekend hebben binnen uw begroting op uitsluitend de kosten van de begrafenis, dan is de kans groot dat u tekort komt. Voor de duidelijkheid wordt er hier een overzicht gegeven wat er nodig is voor een standaard begrafenis en wat men daarvoor moet betalen.

Neem contact op via mail of telefoon met www.uitvaartverzorgingdirect.com of uw geprefereerde verzekeringsmaatschappij of uitvaartverzorger om op de hoogte gebracht te worden van alle financiële aspecten, die optreden bij een begrafenis.

 

Kosten per onderdeel

Het zal niemand verbazen dat het best moeilijk is om exacte bedragen te noemen. Dat komt omdat het niet alleen per uitvaartverzorger verschilt wat men voor bijvoorbeeld de kist of een plakje cake bij de koffie achteraf rekent, maar ook van de uitgesproken wensen van de nabestaanden. Deze kunnen kiezen tussen heel basaal tot aan optimaal exclusief en uiteraard alles wat er tussenin ligt.

 

 • Het inschakelen van een uitvaartverzorger of uitvaartondernemer

Hoewel niet verplicht, men mag letterlijk alles zelf doen als nabestaande, maken verreweg de meeste mensen gebruik van een uitvaartverzorger of-ondernemer. Deze wordt ingeschakeld zodra het overlijden is vastgesteld en het lichaam opgehaald kan worden om voorbereid te worden op de begrafenis. De eigenlijke rouw- of begrafenisplechtigheid begint eigenlijk op het moment dat het lichaam thuis – €400 –  of in een uitvaartcentrum – €600 –  ter bezichtiging ligt opgebaard.

De begrafenis kan gedeeltelijk of in zijn geheel door de begrafenisondernemer georganiseerd en uitgevoerd worden.

Voor de diensten van een uitvaartverzorger is men gemiddeld zo’n €1500 kwijt

 

 • De grafkist

Centraal bij een begrafenis staat de grafkist, die in veel gevallen aansluit op het karakter van de overledene. Hierdoor is er dus een enorme verscheidenheid in grafkisten en in de prijzen die daarvoor betaald moeten worden.

De goedkoopste uitvoering – €150 – is die van karton, terwijl de duurste, luxe kisten wel duizenden euro’s kunnen kosten.

Daartussen vinden we de relatief standaard grafkisten van spaanplaat – €350, eikenhout – tussen €500 en €1000, en mahonie of kersenhout – tussen €1000 – €2500.

Daarnaast kun je natuurlijk een kist laten maken van elk materiaal die overledene of de nabestaanden wensen en brengen extra vormen van afwerking ook allerlei extra kosten met zich mee.

 

 • Bekendmaking van overlijden

Nabestaanden kunnen op diverse manieren het heengaan van hun dierbare aan de wereld of uitsluitend aan familie, vrienden en kennissen bekend maken. Met betrekking tot de wereld geschiedt dat via een rouwadvertentie. Dat kan op beperkte schaal in een plaatselijke krant – €300 – of op grotere schaal in een landelijk dagblad -€1500.

Als het gaat om familie en vrienden op de hoogte te brengen van dit treurige feit kan er gebruik gemaakt worden van zogenaamde rouwkaarten. Niet alleen wordt hierin melding gemaakt van overlijden, vaak vergezeld met een passende tekst, maar ook van de mogelijkheden tot condoleance en het tijdstip van de begrafenis.

Een uitvaartondernemer zal voor het opstellen en versturen van 100 rouwkaarten tussen de €150 en €500 vragen, afhankelijk van de kwaliteit.

 

 • De begrafenisplechtigheid

De eerste kosten die hier van belang zijn, zijn de diverse vervoerskosten:

 • Bij thuis opbaren vervoer van huis naar uitvaartcentrum, kerk en / begraafplaats – €250.
 • Dragers van de grafkist – tussen de €200 en €500 ( meestal 4 dragers)
 • Volgauto’s – voor 2 ben je al €300 kwijt

Vervolgens wordt er een rouwdienst gehouden en dat kan op verschillende plekken:

 • Kerkdienst – tussen de €300 – €500
 • Dienst in het uitvaartcentrum – tussen de €200 – €400

De dienst kan op verschillende manieren ingevuld worden, waarbij er kosten gemaakt worden voor het een en ander:

 • Bloemen – tussen de €100 – €300
 • Koffie en cake achteraf voor 50 personen – €200
 • Fotograferen of filmen van de plechtigheid: €300 – €700

 

 • De grafkosten

Het laatste gedeelte van een begrafenis omvat het begraven zelf en dat is in Nederland behoorlijk prijzig.

 • Delven van het graf – €300
 • Grafrechten – €800
 • Grafsteen – tussen de €1000 – €3000

Indien je gaat voor het huren van een particulier graf, bedragen de grafkosten daarvoor tussen de €2000 – €7000 voor een periode van 20 jaar.

 

Een goede uitvaartverzekering kan absoluut geen kwaad!

Zoals u hierboven kunt lezen, zijn er een behoorlijk aantal kostenposten op te noemen als het gaat om een begrafenis. Hierbij moet wel heel duidelijk gesteld worden dat u niet van alle diensten gebruik hoeft te maken. Er zijn tal van zaken die u ook zelf en waarschijnlijk goedkoper kunt regelen. In een periode van rouw is het echter een prettige gedachte dat er een partij is, de uitvaartverzorger, die u dit alles uit handen kan nemen. Het afsluiten van een goede uitvaartverzekering kan in financieel opzicht een absolute steun zijn, omdat u en de uwen zich dan niet zo druk hoeven te maken over de te maken kosten. Deze zijn, als het goed is, geheel of gedeeltelijk door deze verzekering gedekt.

Een ander punt van belang is dat u natuurlijk niet voor alle duurste opties hoeft te gaan en dat er bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zeker gekeken moet worden welke maatschappij niet alleen het dichtste bij uw wensen staat, maar ook nog eens met de laagste premie komt.

 

Mocht u vragen hebben over welk aspect van een uitvaartverzekering dan ook, neem dan gerust contact op met www.uitvaartverzorgingdirect.com. Zij hebben alle expertise in huis om u verder te helpen.

 

Meer lezen over: